AI, artificial intelligence. Iedereen heeft het erover, velen maken er inmiddels gebruik van. Gevierd door de een, gevreesd door de ander. Maakt het ons leven makkelijker? Of juist moeilijker, omdat het ons werk (en onszelf) op den duur gaat vervangen? De opmars van AI lijkt niet meer te stoppen en de toepassingsmogelijkheden zijn onbegrensd. Maar willen we dat ook of moeten we er een rem op zetten en bij wet regelen wat wel en wat niet gewenst is?
Een writers blog
Zoals de deep fake (porno)video’s, waarin tv-sterren en bekende politici opduiken. Even afgezien van de vraag of je deze wilt zien, moet je je afvragen of dit wenselijk is, dan wel moreel verwerpelijk? En of je dit bij wet aan banden moet leggen en daarmee ook de mogelijkheden van AI inperkt?
Resultaat is soms verbluffend, dan weer hilarisch
Als we nu eens vanuit het perspectief van Briegel naar AI kijken, dan komen we tot de ontdekking dat AI ook op ons vakgebied zijn stormachtige entree heeft gemaakt. Art directors, visual designers en grafisch vormgevers krijgen steeds meer te maken met kunstmatige intelligente vakgenoten als Midjourney en Dall-E. Maar ook een strategisch rapport rolt binnen no time van de printer. De copywriter van Briegel is schrijver van dit blog, maar het had net zo goed Chat GPT kunnen zijn. Ai… daar raken we een gevoelige snaar. Een aantal tekstbroeders heeft grote moeite met het fenomeen Chat GPT. Toegegeven, het resultaat is soms verbluffend, maar een andere keer ook weer erg hilarisch. Als ik Chat GPT de prompt (zo noem je de instructie waarmee je definieert waarnaar je op zoek bent) mee geef om een creatieve tekst te schrijven over de aanleg van een duurzame tuin, dan heb je kans dat daar best wel wat bruikbare copy tussen zit. Zeker als je in de prompt helder formuleert naar welke tekst je op zoek bent en voor welk doel je deze wilt inzetten.
Voor mij als copywriter is Chat GPT, en daarmee AI, een handig hulpmiddel. Een inspiratiebron ook wel, maar het zal de craftsmanship van de copywriter zeker niet vervangen. Of spreekt hier de wens, als vader van de gedachte? Voor de human touch in je tekst ben je voorlopig toch nog aangewezen op een echt mens.
Menselijke intonatie
Onlangs zag ik Jeroen Kramer in het Journaal. Je kent Jeroen misschien als presentator van Het Klokhuis en razende reporter van het Sinterklaasjournaal, maar hij is ook stemacteur en voice-over. Hij maakt zich ernstig zorgen over het feit dat stemacteurs steeds vaker worden vervangen door AI gegenereerde computerstemmen. Dat kan dan een stem zijn die een verbazingwekkende gelijkenis vertoont met Jeroens stem, maar dan zonder menselijke intonatie. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft.
Even terugkomend op het fantastische beroep van copywriter: een vak dat ik al meer dan 25 jaar met plezier uitoefen en dat ik ook in de toekomst, al dan niet met hulp van AI, trouw blijf. Voor mij is er geen groter genoegen dan mensen met woorden te raken, te emotioneren en ertoe te bewegen om in actie te komen. De nuances, de tone of voice, het menselijke aspect in een tekst: ik denk niet dat dit kan worden vervangen door Chat GPT of een van zijn AI-vriendjes.
Maar weet je wat? Laat ik het hemzelf vragen:
Eric: Kun je een tekst schrijven met een tone of voice die duidelijk herkenbaar door een mens is geschreven?
Chat GPT: Natuurlijk kan ik dat! Hier is een tekst geschreven met een menselijke toon:
Beste lezer,
Ik hoop dat deze woorden je op een prettige manier bereiken. Het is altijd bijzonder om te bedenken dat we, ondanks de afstand en het verschil in tijd, op dit moment even verbonden zijn door deze tekst.
Ik wil je graag vertellen over iets wat me de laatste tijd erg bezighoudt. Het is een onderwerp waar ik veel over heb nagedacht en waarvan ik denk dat het belangrijk is om te delen. Ik ben ervan overtuigd dat we, als we samenwerken en openstaan voor elkaars ideeën, veel kunnen bereiken.
Misschien herken je dat gevoel wel, wanneer je een gesprek hebt met iemand die oprecht naar je luistert en met interesse reageert. Dat is precies wat ik probeer over te brengen in deze tekst: een oprechte uitwisseling van gedachten en ideeën.
Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover. Hoe kijk jij tegen dit onderwerp aan? Ik hoop dat we in de toekomst nog meer van dit soort gesprekken kunnen voeren.
Met vriendelijke groet,
[Jouw naam]
Ik hoop dat deze tekst de gewenste menselijke toon heeft! Als je specifieke onderwerpen in gedachten hebt, laat het me dan gerust weten, dan kan ik een tekst schrijven met die thema’s.
Oordeel zelf maar.