Reflecteren op het afgelopen jaar

Het einde van december is een mooi moment voor reflectie op het afgelopen jaar. Voor degenen die nog druk werkzaamheden en projecten aan het afmaken zijn voor 31 december raden wij aan om hier in januari een moment voor te pakken.

Heb je je doelen gehaald? 

Ben je het jaar begonnen met doelen stellen voor jullie bedrijf? Het einde van het jaar of begin van het nieuwe jaar is perfect voor een review. 

Kijk naar de doelen die je hebt opgesteld afgelopen jaar. Mogelijk over nieuwe leads, volgers of loyale klanten, een bepaald omzet doel, je netwerk uitbreiden of x aantal bezoekers op je website. Heb je je doel behaald? Zo ja, super! Dan kan je gaan kijken naar nieuwe, grotere doelen om op te stellen. 

Heb je je doelen niet gehaald? Jammer, maar dit kan hele nuttige informatie opleveren. Waar ging het mis? Zit je ver naast je doel of net niet gehaald? Dit geeft je inzicht voor het aankomende jaar. 

Nieuwe doelen stellen

Als je geen doelen hebt gesteld, kan je dit voor het aankomende jaar doen. Mogelijk doelen voor na 6 maanden en 12. Zo heb je een tussentijds meetpunt voor de voortgang van je bedrijf. 

Stel SMART doelen op: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdsgebonden. Zo maak je specifieke doelen voor je bedrijf. Een voorbeeld hiervan is..

Ons bedrijf heeft volgend jaar, op 15 december 2023, 20.000 nieuwe bezoekers op de website gemiddeld per maand. 

Op deze manier kan je heel gericht met een doel aan de slag, met een deadline. 

Vraag om feedback van je medewerkers

Kijken of je doelen hebt behaald en nieuwe doelen voor je bedrijf stellen zijn goede manieren om te reflecteren op je business development. Een ander essentieel onderdeel van je business zijn je medewerkers. 

Vraag je medewerkers hoe zij hun werk ervaren, welke verbeteringen ze eventueel bij het bedrijf zouden willen zien en of zij de doelen van het bedrijf duidelijk voor ogen hebben. 

Tevreden en gezonde medewerkers maken jouw bedrijf tot een succes, dus sta ook stil bij hen en zorg voor een gezellige sfeer op de werkvloer. Dit betaalt zich terug in productieve, loyale collega’s.